.
„Ingyenesség” és beutalás
Dr. Jakab Tibor

Amikor azt írom, hogy „Magyarországon az egészségügyi ellátás nem ingyenes”, bizonyára senkit sem döbbentek meg. Akinek van egészségbiztosítása („tébékártyája”), annak az ellátásért az esetek többségében - hivatalosan - nem kell fizetnie. (Az úgynevezett „paraszolvenciáról” („hálapénzről”) nem kívánok írni. Itt csak arra hívom fel a figyelmet, hogy, ha valamely ellátó az egészségbiztosítás körében amúgy térítésmentes ellátás fejében kimondva vagy egyértelmű ráutaló magatartással pénzt követel, az bűncselekményt követ el!)

Vannak olyan ellátások, amit részben vagy teljes egészében a betegnek kell kifizetnie. Azt, hogy miért és mennyit, kormányrendelet írja elő. Például teljes térítést kell fizetni a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatért (40 év alatti személynek 5000 Ft), részeg személy detoxikálásáért (kijózanításáért 5000 Ft + szállítási díj: 600 Ft/km), orvosi látleletért (2000 Ft). Amennyiben magánorvosra bízzuk magunkat, annyit kell fizetnünk, amennyit kér...

A fekvőbeteg-gyógyintézeti és a legtöbb szakorvosi ellátás igénybevételéhez beutaló szükséges. (A beutalás rendje meglehetősen bonyolult, legjobb elsőként a családorvoshoz fordulni.) Az alábbi szakellátások beutaló nélkül is igénybe vehetők: fül-, orr-, gégészeti, nőgyógyászati, általános sebészeti és baleseti sebészeti, szemészeti, onkológiai, urológiai, pszichiátriai rendelések; valamint az ideggondozó, a bőr- és nemibeteg-gondozó, a tüdőgondozó, az onkológiai gondozó és az addiktológiai gondozó keretében nyújtott orvosi ellátás.

A beutaláshoz kötött szakellátás beutaló nélküli igénybevétele esetén az ellátásért részleges térítési díjat kell fizetni. (Például a járóbeteg szakellátásért első esetben 2000 Ft-ot, egy belgyógyászati osztályra történő felvételért 4000 Ft + naponta 1000 Ft.) Indokolt esetben a beteg kérhet beutalót olyan intézménybe is, aminek nincsen iránta területi ellátási kötelezettsége. („Szabad orvosválasztás”) Indokolt esetnek minősül az is, ha a betegnek a kért intézményhez/orvoshoz van bizalma!

Azt, hogy egy ellátás részben vagy egészében térítésköteles, előre közölni kell a beteggel!