.
A tájékoztatáshoz való jog
Dr. Jakab Tibor

Sajnos aligha tévedek amikor azt állítom, hogy az egészségügyi ellátás során a beteg emberi méltóága, autonómiája leggyakrabban az elégtelen tájékoztatás vagy éppen a tájékoztatás elmaradása miatt sérül. Amikor az orvos felír egy gyógyszert, azt még csak-csak elmondja, hogy az a cukorbetegségünkre való, de nem feltétlenül teszi hozzá, hogy van más, igaz drágább gyógyszer is, ami megóv a betegséggel járó látásromlástól is. A választott szülész elmondja a terhes anyának, hogy esetleg császármetszésre kerülhet sor, de azt már nem, hogy ő abban a műtéti technikában gyakorlott, amely után bikini alá nem rejthető heg marad. A példákat lehetne sorjázni A közös mindegyikben az, hogy információ hiányában nem tudunk saját értékrendünkön alapuló autonóm döntést hozni a testünkről, esetleg további életminőségünkről. Még inkább kiszolgáltatottabbá válunk.

Az egészségügyi törvény előírja az orvos tájékoztatási kötelezettségét: „A kezelőorvos... a beteg állapota által indokolt rendszerességgel, a tőle elvárható ismereteknek megfelelően és legjobb tudása szerint... tájékoztatja a beteget annak egészségügyi állapotáról. [...] A szóbeli tájékoztatás nem helyettesíthető az előre elkészített általános ismertető segédanyagok átadásával.” [134.§] A törvény azt is előírja, hogy ennek a tájékoztatásnak hogyan kell történnie: „ A kezelőorvos a beteg tájékoztatását körültekintően, szükség szerint fokozatosan, a beteg állapotára és körülményeire tekintettel végzi. A beteg tájékoztatása során kiemelt figyelmet kell fordítani a kezelés általánosan ismert, jelentős mellékhatásaira, az esetleges szövődményekre és a beavatkozások lehetséges következményeire, azok előfordulási gyakoriságára. Meg kell győződni arról, hogy a beteg a tájékoztatást megértette, továbbá szükség esetén gondoskodni kell a tájékoztatott lelki gondozásáról.” [135.§]

Természetesen megtörténhet az is, hogy a beteg nem kíván szembenézni a rá váró megpróbáltatásokkal. Ebben az esetben meg kell beszélnie a kezelőorvosával, hogy milyen mélységű tájékoztatást kér, illetve azt, hogy helyette kit tájékoztassanak.